- Miód w dawnych czasach był przez okres miesiąca spożywany przez nowożeńców jako środek wzmacniający, celem uzyskania zdrowego potomstwa. Dlatego mówimy "miesiąc miodowy".
-
Miód szybko wzmacnia i regeneruje organizm po dużym wysiłku fizycznym i umysłowym.
Cukry proste glukoza i fruktoza zawarte w miodzie błyskawicznie przenikają do krwi.
-
Miód reguluje procesy trawienne i zapobiega wzdęciom.
-
Fruktoza zawarta w miodzie odtruwa organizm, zobojętnia szkodliwe produkty kawy, alkoholu i innych używek.
-
Miód jest świetnym upominkiem, który każdemu niezależnie od sytuacji możemy podarować.
- Dla poprawienia słabnacego wzroku babcie zalecały jeść pyłek pszczeli.
-
Miód należy przechowywać w temperaturze 6-15°C, chroniąc go przed działaniem światła w szczelnie zamkniętych naczyniach. Wówczas nie straci swoich właściwości nawet przez 3 lata.
-
Płomień świecy woskowej jonizuje powietrze i jest nie toksyczny, wprowadza do niego zdrowy mikroklimat pachnący miodem i propolisem.
-
Każdy miód jest dobry, różnice w składzie miodu są nie wielkie. Niektóre miody z uwagi na swój specyficzny skład są bardziej polecane w określonych schorzeniach np. miód lipowy na przeziębienie, grypę.
-
Matka pszczela może żyć nawet 5 lat. Życie pszczoły robotnicy w okresie od wiosny do jesieni trwa 5-6 tygodni.Trutnie mogą żyć nawet rok,lecz na koniec sezonu przed zimą są brutalnie wypędzane z ula i giną.
-
Miód działa jak eliksir młodości. Wzbogaca dietę w łatwo przyswajalne składniki mineralne, witaminy i aminokwasy.
-
Matka pszczela znosi jaja, z których wylęgają się larwy pszczół i trutni, pszczoły wykonują całą prace w ulu, trutnie jak to trutnie nic nie robią, nawet są karmione przez pszczoły.
-
Występujące w miodzie żelazo jest przyswajalne prawie w całości i szybko wbudowywane w hemoglobinę.
-
Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-450 ruchów skrzydełkami na sekundę, a prędkość lotu wynosi 20-60 km/h.
-
Zapłodnienie matki pszczelej /przegra/ następuje w powietrzu czasem kilka kilometrów od ula. Trutnie w ulu nie interesują się matką.
-
Miód gryczany zawiera rutynę - jeden ze składników witaminy "P", która uszczelnia naczynia krwionośne, a tym samym przeciwdziała miażdżycy, zwiększa przyswajalność witaminy "C ".
-
Przeciętny zasięg lotu pszczół na pożytki wynosi do 3 km, maksymalny zasięg wynosi 10km.
-
Pszczoły zimują tworząc ściśnięty kulisty kłąb, temperatura wewnątrz wynosi powyżej 25°C. Spożywają w tym czasie pokarm, potrzebną temperaturę do przeżycia wytwarzają pocierając trzecią parą nóg o tułów.
-
Naturalny miód powinniśmy spożywać zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi i nie powinien być traktowany tylko jak lekarstwo, lecz jako smaczny odżywczy i zdrowy pokarm.
-
Dwie łyżki miodu obniżają poziom wypitego alkoholu o 15%.
-
Pod koniec lutego, gdy słońce mocniej przygrzewa matka zaczyna składać pierwsze jaja, temperaturę wewnątrz kłębu podnoszą pszczoły do 34-35 °C.
niezależnie od warunków panujących poza ulem.
-
Na serce najlepszy jest miód rzepakowy, zawiera najwięcej glukozy i fruktozy, duże ilości potasu i magnezu tak niezbędnych dla właściwego funkcjonowania mięśnia sercowego.
-
Miód reguluje pracę nerek,obniża poziom kwasu nerkowego, zapobiega osadzaniu się piasku moczowego i kamienicy nerkowej.
-
Miód gryczany posiada najsilniejsze właściwości przeciwdziałania tworzeniu się tzw. wolnych rodników, składniki zawarte w nim łączą się z wolnymi rodnikami unieszkodliwiając je.
-
W czasie wychowywania czerwiu temperatura w ulu wynosi 34-35°C, bez względu na panujące warunki zewnętrzne.
-
Miód dodany do kąpieli ma działanie uspakajające, rozluźniające i kojące na skórę. Do wody o temp. 38°C dodać 300g miodu i przebywać w niej 20-30 min.
-
Matka pszczela jest zapładniana w powietrzu przez kilka trutni,które w wyniku kopulacji giną.
-
Miód pitny jest napojem alkoholowym, powstaje w wyniku fermentacji rozcieńczonego miodu, która może trwać nawet kilka lat.
-
Miód lipowy posiada silne działanie przeciwzapalne, jest najlepszy na zapalenie dróg oddechowych, grypę, anginę i "chrypkę".
-
Pyłek kwiatowy jest środkiem skutecznie wspomagającym leczenie prostaty. Zaleca się spożywać dziennie( 1-1,5 łyżki pyłku).
-
Są osoby nietolerujące miodu, może się to objawiać nudnościami, wymiotami, biegunką, wysypką, świądem.
-
Paląca się świeca woskowa likwiduje zapach dymu tytoniowego oraz inne zapachy pochodzenia naturalnego i chemicznego.
-
Miód niewłaściwie rozgrzewany (powyżej temp. 42 °C przez dłuższy czas ma postać tylko płynną, wówczas traci swoje właściwości lecznicze m.in. zdolność niszczenia bakterii.
-
Miody wielokrotnie tańsze pochodzące przeważnie z Chin, Indii lub krajów afrykańskich są sprzedawane w formie płynnej (są przegrzane). Miody takie nie krystalizują, a ich wartość lecznicza jest wątpliwa. Ponad to zawierają pyłki innych roślin niewystępujących w naszej szerokości geograficznej,które mogą oddziaływać alergicznie.
-
Najchętniej kupowanym miodem jest miód lipowy, lipowo-spadziowy, natomiast najdroższym miodem jest miód wrzosowy.
-
Miód jest jedynym z nielicznych produktów spożywczych, który nie psuje się, oczywiście pod warunkiem, że dojrzewa w ulu i jest właściwie przechowywany.
-
Paląca się świeca woskowa doprowadza w krótkim czasie do równowagi psychicznej i spokoju wewnętrznego po stresie, migrenach, nerwicach.
-
Żeby pszczoły zebrały kg miodu muszą odwiedzić kilka milionów kwiatów.
-
Prawdziwy miód płynny / potoka / powinien być gęstą cieczą, która z czasem ulegnie krystalizacji. Jeden litr miodu waży 1.40-1.45 Kg.
-
Matka pszczela składa dziennie 2000 i więcej jaj, z których po 21 dniach wylęgają się pszczoły robotnice.
-
Prawdziwy miód wcześniej czy później ulega krystalizacji, lecz nie zmienia ona jego wartości odżywczych.
-
Miód skrystalizowany (krupiec) można doprowadzić ponownie do płynnej (potoki) bez utraty jego cennych właściwości wolno podgrzewając go w kąpieli wodnej o temperaturze 42°C od czasu do czasu mieszając. Po pewnym czasie, jeśli nie przekroczymy tej temperatury ponownie ulegnie krystalizacji.
-
Pyłek pszczeli zaleca się leczniczo spożywać dziennie:(1 łyżeczka pyłku waży 5g)
- Dorośli 30-40 g
- Dzieci do 12 lat 15g
- dzieci od 3-6 lat 10g
-
Miód prawie natychmiast uzupełnia braki energetyczne i utrzymuje je przez wiele godzin, a glukoza zawarta w nim jest najważniejszym materiałem energetycznym dla serca.
-
Dodając miód do kawy czy herbaty warto zaczekać chwilę, aż przestygnie, aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.
-
Świeca woskowa palona 20-30 minut przed snem, jonizuje powietrze, daje głęboki, spokojny i zdrowy sen.
-
Miód nie zastąpi leków i operacji, ale spożywany regularnie może wyeliminować konieczność interwencji medycznej.
-
Poleca się spożywać miód w następujących dawkach:
- Niemowlętom do roku nie zaleca się
- dzieci 1-2 lat 7g dziennie
- dzieci 2-6 lat 10-20g dziennie
- dzieci 6-12 lat 30-50g dziennie
- młodzież i dorośli 60-150g dziennie
-
Płaska łyżeczka do herbaty to około 5g miodu
Łyżka stołowa miodu to około 20 g miodu.
-
Działanie bakteriobójcze i odżywcze miodu wzrasta, gdy jest rozpuszczony ( 1-2 łyżki miodu do szklanki zalać letnią wodą i pozostawić pod przykryciem na 12 godz.) Zaleca się pić miód rano na czczo i wieczorem.
-
W celach leczniczych dziennie przyjmujemy miodu:
- W schorzeniach układu moczowego: 2-4 łyżeczki
- Serca i naczyń, układu nerwowego, jelit, wątroby: 3-6 łyżek
- Układ oddechowy 4-6 łyżek
- Żołądek i przewód pokarmowy 5-10 łyżek
- Pszczoły rozróżniają kolory: biały, czarny, żółty, niebieski. Inne kolory są dla nich kolorami szarymi.
- W Polsce jest ok. 900 tys. rodzin pszczelich i prawie 50 tys. pszczelarzy. Produkcja miodu kształtuje się na poziomie 15-18 tys. ton.
- Pszczoły porozumiewają się między sobą specjalnym tańcem, tańców jest kilka rodzai, wykonują przy tym różne kółka potrząsają tułowiem, poruszają skrzydełkami, wydają też dźwięki.
- Rodzina pszczela na własne potrzeby zużywa 80-120 kg miodu, 25-40 kg pyłku i 50-60 l wody.
- Średnie roczne spożycie miodu w Polsce wynosi 270g, w Niemczech 3,2 kg, a w Europie 0,8kg. na głowę mieszkańca.
- Pszczoły zbieraczki zbierają nektar z kwiatów dodają pierwsze enzymy i przynoszą do ula, gdzie pszczoły ulowe dalej wzbogacają go w produkowane przez gruczoły gardzielowe i ślinowe aminokwasy, enzymy, kwasy i związki organiczne.
- Jeden kg pszczół to 10000 osobników. (objętościowo to pojemność 1 litra)
- Zebrany nektar jest wielokrotnie przenoszony coraz to do innych komórek plastrów, wzbogacany przez wydzieliny gruczołów gardzielowych i ślinowych, w różne związki, odparowywany z wody do momentu, gdy jej zawartość będzie wynosić 18-20%. Dojrzały miód jest następnie zasklepiany cienką warstwą wosku.
- Pszczeli ul jest fabryką-laboratorium gdzie praca trwa nieprzerwanie dzień i noc.
- Żądło pszczoły wygląda jak harpun. Po użądleniu pszczoła wyrywa go z tułowia razem z gruczołem żądłowym, który cały czas aplikuje jad. Dlatego natychmiast po użądleniu należy go usunąć wraz z żądłem zsuwając energicznie paznokciem, nożem. Nie wolno natomiast wyciągać żądła.
- Ostre zapachy, drgania powietrza, alkohol i niektóre pożytki np. gryka drażnią pszczoły, a one reagują żądleniem. Pszczoła po użądleniu umiera.
- Feromony to substancje wytwarzane w różnych częściach ciała matki, pszczół robotnic i trutni. Służą one do przekazywania różnych informacji. Ich rolą jest między innymi: zapewnianie rodzinnej więzi, poczucie bezpieczeństwa, właściwej korelacji miedzy poszczególnymi osobnikami. Na ich podstawie np. pszczoły odróżniają własną matkę od obcej, czy pszczoły strażniczki wiedzą, który osobnik jest obcy.
Do góry
|